Home Columns Column: Doorbreken of doorbreken

Column: Doorbreken of doorbreken

41
0

Het is een lang gekoesterde wens van de club maar of het er daadwerkelijk ooit van gaat komen is en blijft de vraag: de doorstroming van eigen jeugd. PSV heeft niet de naam een club te zijn waar de jeugd veel kansen krijgt. Toch stroomt het ene talent na het andere talent door. Maar wat is nu eigenlijk doorbreken? 

Johnny Heitinga heet een doorgebroken jeugdspeler van Amsterdamse komaf te zijn, evenals Hedwiges Maduro of Urby Emannuelson. Zomaar een drietal spelers die overal in Europa bewierookt werden omdat een klein handjevol spelers als Kluivert, Rijkaard en Seedorf ooit de wereldtop bestormde.
De 3, Heitinga, Maduro maar ook vele anderen jonge Amsterdamse spelers, werden ook gezien als toptalenten maar hebben overal in Europa de bank warm gehouden. Als dat de meetlat voor ‘doorbreken’ moet zijn, ben ik op persoonlijke titel blij dat Afellay, Labyad of andere ex PSV’ers niet als daadwerkelijk doorgebroken worden beschouwd. Doorgebroken in de zin van de top of subtop bestormen.
Je zult maar moeten kijken naar ‘doorgebroken’ spelers als Heitinga of Mudaro als je supporter van Sevilla of Fulham bent. Duizenden voetbalfans moeten jarenlang hoofdschuddend op diverse Europese tribunes het armoedige spel van spelers als Heitinga of Mudaro hebben moeten aanschouwen. Wat een onkunde! Nee dan liever eens per 10 jaar een daadwerkelijke topper als Depay beoordelen als toptalent. Hoewel dat ook nog maar moet blijken of een daadwerkelijke doorbraak er nog van gaat komen.

PSV heeft wel de naam tegen en heet een ‘koopclub’ te zijn. Een gegeven wat niet altijd ontkend kan worden. Toch is het vaak de beeldvorming die daarbij regeert. Een voorbeeld is Joel Veltman, de Ajacied staat de boek als een volgend talent dat door wist te breken vanuit de Toekomst. Veltman wordt gezien als een volgend exponent wat vanuit de opleiding in Amsterdam Oranje wist te halen. Maar wat een onkunde en wat een beperkingen!
De realiteit is dat Veltman een fiasco te noemen is en nog geen deuk in een pakje boter weet te trappen. Vanuit de jeugdopleiding van PSV, hoewel de back daar zeer kort actief is geweest, breekt Joshua Brenet door naar het eerste en bij gebrek aan alternatieven stroomt Brenet via een voorselectie door naar Oranje.
Toch wordt er anders tegen Brenet aangekeken dan tegen Veltman. Het gegeven ‘doorbreken’ heeft in Amsterdam beduidend meer waarde dan in Eindhoven. In Eindhoven wil men vooral een winnend elftal zien en mochten jeugdspelers daar onderdeel van uitmaken, is dat mooi meegenomen maar meer ook niet. In Amsterdam moet er aangevallen worden via de vleugels, de buitenspeler moet per wedstrijd minimaal 10 keer zijn tegenstander voorbij zijn gekomen en de buitenspeler moet ook de gehele jeugdopleiding hebben doorgelopen. Pas dan gaat de Ajax fan tevreden naar huis.

Toch lijkt er bij PSV schot in het realiseren van de doelstellingen te zitten. Als het aan het hoofd jeugdopleidingen Art Langeler ligt, worden de veranderingen in 2017 nog duidelijker zichtbaar. In zijn column stelt Langeler de doelen voor het nieuwe jaar op en de talentendoorstroming staat hoog op zijn lijst. ‘In de eerste selectie willen we graag veel talenten de kans geven’, schrijft Langeler. ‘Deze zomer is een goed meetmoment om te kijken in hoeverre we spelers moeten aantrekken of/en in hoeverre we al een aantal posities met doorschuiven van jonge spelers kunnen vullen. Ik ben hier zeer positief over.’

Het item leeft ook bij de media. In een artikel over de column van Art Langeler schrijft Voetbalprimeur dat er weinig tot niets is doorgebroken bij PSV in tegenstelling tot Ajax.
Bij PSV is er, zeker in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ajax, dit kalenderjaar weinig doorgebroken Langeler wijst in zijn column ook op vier doorgebroken of gedebuteerde spelers in 2016: Steven Bergwijn, Jordy de Wijs, Ramon Pascal Lundqvist en Sam Lammers. Bergwijn krijgt de laatste weken wel zijn minuten van trainer Phillip Cocu, maar de andere drie genoemde spelers zijn nog geen belangrijk onderdeel van het team.
Op de vraag wie er dan in Amsterdam is doorgebroken, blijft men het antwoord schuldig. De doorgebroken spelers van vorig seizoen zitten tenslotte op de bank en maken ook geen belangrijk onderdeel uit van het team. Spits Dolberg is nog niet zo lang geleden overgenomen van een Deense club maar wordt maar al te graag door Ajax als een doorgebroken jeugdspeler gezien, terwijl de hoofdstedelijke club toch echt een transfersom op tafel moest leggen om Dolberg over te nemen.
Tja, wat is nu eigenlijk doorbreken? Het Amsterdamse elftal wat in mei 2016 in Doetinchem de titel verspeelde, kende bijzonder weinig ‘doorgebroken’ spelers. Tactisch en technisch is het allemaal erg karig te noemen. Het enige technische hoogstandje van die voetbalmiddag was in ieder geval de ongelofelijke voet- en schietbeweging ineen, van ene Bryan Smeets. Smeets brak die middag aan de rechterkant van het veld door, stoomde richting 16 en besliste daarmee de competitie. Smeets heeft een opleiding genoten in Maastricht, maar is doorgebroken in Doetinchem, mei 2016..

 


Vorig artikel‘Winnen moet zondag, maakt niet uit hoe’
Volgend artikelScherpe training in aanloop naar Ajax – PSV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in