Home Nieuws PSV-succes in Europa | ‘Het buitenland vond het een schande’

PSV-succes in Europa | ‘Het buitenland vond het een schande’

5231
0

Opnieuw een uiterst succesvolle Champions League-campagne onder Peter Bosz. De trainer uit Apeldoorn wist net als vorig jaar met PSV door te dringen tot de zestien beste clubs van Europa.

Een prestatie van formaat, die door allerlei factoren tot stand is gekomen. Daar bestaan inmiddels de nodige discussies en analyses over. Met name in het buitenland en in Portugal, waarmee Nederland in een hevige coëfficiënten-strijd is verwikkeld.

Of het toeval is of niet maar maar liefst vijf Nederlandse clubs waren na de winterstop nog actief in twee verschillende toernooien. Het zwakke FC Twente liet het echter afweten in de Europa League maar alsnog bekeren er vier Nederlandse clubs door naar de laatste zestien van twee Europese toernooien. De successen van de Nederlandse clubs in Europees verband zijn wellicht alsnog geen toeval, want de Europees spelende clubs profiteren van een grote verandering in 2018.

Wat speelt er precies? Sinds 2018 kunnen Eredivisie-clubs een vrij weekend aanvragen wegens Europese verplichtingen.

“Onze aanpak was uniek, maar vindt inmiddels behoorlijk wat navolging uit andere landen”, vertelt Jan de Jong, directeur van Eredivisie CV, in gesprek met de NOS. Dit seizoen profiteren Feyenoord, PSV, Ajax en AZ van de koerswijziging in 2018. “Wij doen er alles aan om de ploegen die Europees spelen zo goed mogelijk te faciliteren, zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden.”

De Jong zit ook in het bestuur van European Leagues, de belangenbehartiger van de Europese voetbalcompetities en ook daar wordt regelmatig gesproken over de aanpak in Nederland. “Ik werd erop aangesproken door Spaanse en Italiaanse collega’s, die het een schande vonden”, zegt hij. De Eredivisie kent 34 speelrondes, terwijl Spaanse en Italiaanse clubs 38 competitieduels moeten spelen. Die landen hebben minder ruimte op de speelkalender om wedstrijden te verplaatsen. “Zij vonden het oneerlijk, waarop ik zei dat ik het oneerlijk vind dat zij veel meer mediageld krijgen”, aldus De Jong over de verschillen, die in de toekomst wellicht nog positiever kunnen uitpakken voor Nederlandse clubs mocht de ECV ooit besluiten met zestien clubs aan te treden in de Eredivisie in plaats van achttien clubs.

In de landen waar ze nog wel ruimte hebben om te schuiven met wedstrijden, volgt men inmiddels de aanpak in Nederland. Uiteraard betreffen dit de landen die onder Nederland en de Eredivisie staan op de coëfficiënten-lijst van de UEFA. Onder meer België en Portugal wordt het Nederlandse voorbeeld gevolgd. “Het wordt een uitdaging om hen voor te blijven”, besluit De Jong.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in