Home Nieuws Eindhovens Dagblad kraakt jeugdopleiding PSV; Brian Ruiz kantelpunt

Eindhovens Dagblad kraakt jeugdopleiding PSV; Brian Ruiz kantelpunt

48
0

Het Eindhovens Dagblad kraakt in een kritisch stuk het doorbreken van talenten bij PSV. Het aantrekken van Bryan Ruiz is daarbij een kantelpunt geweest, blijkt uit de analyse.

Alleen Steven Bergwijn kwam in de eredivisie tot een behoorlijk aantal wedstrijden, concludeert het Eindhovense medium. Met 31 duels en bijna 1.000 speelminuten is hij de uitzondering die de regel bevestigt: PSV geeft nieuwe jeugdspelers al jaren bijna geen kansen meer in de competitie. De krant haalt het aantal jeugdspelers bij Ajax aan.

Het Eindhovens Dagblad: De afgelopen 3,5 jaar waren er naast Bergwijn nog 7 debutanten in de eredivisie. Hun invalbeurten waren echter nauwelijks serieus te nemen. Rai Vloet kwam nog tot de meeste wedstrijdminuten, in 9 duels. Hij stond in totaal nog geen volle wedstrijd op het veld in de competitie: 86 minuten. Sam Lammers kreeg in de competitie één serieuze invalbeurt (afgelopen zondag) en staat nu in totaal op 55 minuten PSV 1 in de eredivisie. De andere vijf invallers (Boljevic, Alberto, Koch, De Wijs, Lundqvist) kwamen samen slechts tot 22 wedstrijdminuten, waarvan Lundqvist er 14 maakte. Anderen, waaronder Jong PSV-topscorer Albert Gudmundsson en middenvelder Pablo Rosario, kregen helemaal geen speeltijd. 

Trainer Phillip Cocu startte bij PSV in 2013 en maakte toen kortstondig furore met een groep die barstte van de nieuwe, door PSV zelf opgeleide jeugdspelers: Bakkali, Memphis, Locadia, Brenet, Hendrix en Zoet. Knapen die samen even de wereld verbaasden en daarna een van de grootste dips in de clubhistorie meemaakten. Het roer ging dus weer om. De komst van Bryan Ruiz in januari 2014 markeerde een tijdperk waarin een andere wind ging waaien en sindsdien brak geen enkel nieuw talent meer echt door. 

Technisch manager Marcel Brands liet dinsdag in De Telegraaf nog optekenen dat PSV onlangs in het competitieduel met Ajax meer eigen kweek op het veld had staan dan de Amsterdammers. Die momentopname kan echter niet verhullen hoe de situatie werkelijk is. Bij Ajax kregen jeugdspelers sinds 2014 in de eredivisie een veelvoud van het aantal speelminuten dan het aantal dat nieuwelingen bij PSV kregen. Dit seizoen alleen al kregen Justin Kluivert, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri in Amsterdam serieuze kansen in de eredivisie. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in