Vijfentwintig jaar geleden zette een bommelding een wedstrijd van PSV in en tegen Dordrecht’90 op z’n kop. Uiteindelijk bleek dat voor PSV grote gevolgen te hebben. In gesprek met het Eindhovens Dagblad blikken meerdere hoofdpersonen uit die tijd daarop terug.
Snel geconcludeerd betekende de bommelding in Dordrecht het einde van een succesvol PSV tijdperk. Een reconstructie van een toeval wat anno 2018 heel anders zou worden aangepakt en waarschijnlijk ook anders zou worden opgelost. “Nu zouden we er heel anders tegenaan kijken,” geeft Edward Linskens aan. “Er was bij de spelers wel begrip, maar onder de indruk waren we totaal niet en de link met terreur legden we al helemaal niet.”
Tot grote ergernis van het bestuur van PSV werd de wedstrijd gestaakt. “We zijn onder protest vertrokken. Wij wilden de wedstrijd uitspelen, maar daar was met geen mogelijkheid over te praten,” zegt toenmalig manager Kees Ploegsma. “Nu is er veel meer ervaring bij deskundigen, die zo’n dreigement kunnen taxeren. Bovendien worden stadions van tevoren uitgekamd en mensen volop gefouilleerd. Destijds kon één malloot met een anoniem belletje zo een wedstrijd stilleggen en daar waren we het niet mee eens.”
Trainer Hans Westerhof bleef er destijds rustig onder. Met een 0-1 voorsprong leek er voor PSV ook weinig aan de hand. “In de rust kregen we te horen dat die bommeldingen waren geweest en we moesten rustig weg,” aldus Westerhof nu. “Bij mij is niks van paniek blijven hangen. We gingen gewoon naar buiten, al was natuurlijk niet iedereen er blij mee.”
Een ander incident bleef bij Westerhof beter hangen. “Wat ik me nog veel beter herinner, is dat we die middag in Eindhoven later weggingen dan gebruikelijk. We hebben tot het laatste moment gewacht op Romário, die had beloofd om op tijd te zijn voor de wedstrijd. Hij was zonder mijn toestemming afgereisd naar Brazilië en kwam gewoon niet opdagen.”
Een anonieme beller belde naar het politiebureau in Dordrecht dat er over 35 minuten een bom zou afgaan in het stadion. “Van hogerhand is toen besloten dat we niet verder mochten. We konden in eerste instantie niet weg met de bus omdat het hek niet open ging en niemand de sleutel had. Heel PSV heeft er minuten gestaan,” geeft Ploegsma aan. “Veel erger was dat het ons misschien wel de titel heeft gekost. De sfeer was al negatief en dat we nog een keer terug naar Dordrecht moesten, heeft bepaald niet geholpen.”
Ploegsma gaat verder: “We verspeelden na die 0-1 stand een punt en dat verergerde de negatieve sfeer alleen maar. Kort daarop gingen we bij Vitesse onderuit na een blunder van Hans van Breukelen en kon Feyenoord erop en erover. Na mooie tijden, betekende dit het begin van een mindere fase voor PSV.” De anonieme beller is voor zover Ploegsma weet nooit gepakt. “Een grap met grote gevolgen.”