Slechts twee competitie wedstrijden resten PSV nog en dan zit het seizoen erop. Een seizoen wat zeer succesvol leek te gaan worden. Totdat de tweede seizoenshelft begon.
Mark van Bommel was zoekende naar zijn ideale bezetting op het middenveld en PSV begon de remises aaneen te rijgen. Het wijzen naar Jeroen Zoet is bij veel fans een doorn in het oog maar de ervaren keeper kende een zeer zwakke tweede seizoenshelft die PSV simpelweg gewoon een serie aan punten heeft gekost.
Inmiddels is het mei en heeft Mark van Bommel nog altijd niet de juiste formatie gevonden voor de middenlinie gevonden. Al heeft het er alle schijn van dat het experiment met Luuk de Jong op ‘tien’ na twee overwinningen op rij opnieuw een vervolg gaat krijgen.
Een experiment, want dat is de juiste benaming, wat veel vraagtekens oproept. Immers, iets waar je van overtuigt bent en wat van alle kanten bezien klopt, hoef je geen experiment te noemen maar kan meer als logisch en normaal worden bestempeld.
Luuk de Jong speelde in de laatste twee competitiewedstrijden op ’tien’, zoals hij dat eerder ook in de Kuip en op Wembley al deed. PSV verloor beide wedstrijden eigenlijk kansloos. De Jong heeft nu eenmaal niet de handelingsnelheid om als een goede nummer ‘tien’ te fungeren. Bovendien is de sterkhouder en aanvoerder van PSV veel minder balvast op het middenveld.
De aanvaller geeft ook toe dat hij liever in de spits staat, maar vindt ook dat de positiewijziging het spel van PSV momenteel ten goede komt.
“Het liefst sta ik in de spits, wil ik de ballen van de flanken hebben of na een goede combinatie als eindstation”, aldus De Jong in gesprek met Voetbal International. “Maar op zich is dit ook lekker, dan kan ik in het strafschopgebied komen als Malen bijvoorbeeld de ruimtes opentrekt. Dat ik ook wat meer meeverdedig tot ons eigen strafschopgebied is inherent aan die positie.”
De Jong is het in tegenstelling tot het gros van de analisten en journalisten met van Bommel eens dat het spel van PSV ‘vaster’ is geworden sinds hij achter de spits is gaan lopen. “Ja, en ik denk ook dat er wat meer variatie in ons spel gekomen. Ik ben nog steeds vrij om naar voren te bewegen en als ik dat doe, dan zakt Malen of Bergwijn wel uit. Als de posities maar bezet te zijn.”
In de thuiswedstrijd tegen de Graafschap pakte het tactische plan zeker niet zo uit want de Jong werd met name in de tweede helft node voor de goal gemist. Precies daar waar de doelpunten gemaakt moesten worden gezien de ‘doelsaldo kampioensrace’ met de veel scorende concurrent uit Amsterdam.
Van Bommel was en is in ieder geval erg te spreken over de manier waarop De Jong zijn nieuwe rol invult. “Luuk is een speler die heel goed aanvoelt waar hij moet lopen. Het ziet er niet allemaal heel mooi gestroomlijnd uit. Hij is geen speler bij wie het lijkt alsof hij ballet speelt, maar Luuk is heel functioneel en hij heeft het gevoel op het juiste moment voor het doel te komen”, stelt hij.
De verwachting is dat het experiment Luuk de Jong op ‘tien’ nog minimaal twee competitieronden aan zal houden waarna het mogelijk weer uit beeld zal verdwijnen gezien de vele verwachte zomerse wisselingen.