Home Nieuws Robert van der Wallen bijna eigenaar van deze Engelse clubs: ‘PSV is...

Robert van der Wallen bijna eigenaar van deze Engelse clubs: ‘PSV is toch mijn club’

11300
0

Robert van der Wallen komt toch, wellicht tegen wil en dank want de president-commissaris van PSV opereert graag op de achtergrond, met enige regelmaat in het nieuws.

Een goed half jaar geleden werd bekend dat Robert van der Wallen afstand deed van zijn eerdere miljoeneninvestering in de vorm van de aankoop van een privévliegtuig. Het vliegtuig werd verkocht, meldde Quote over de eerdere miljoeneninvestering.

‘Quote 500-miljardair Robert van der Wallen is van ‘allerduurste privéjet van Nederland’ af. De spaarzegelmiljardair heeft zijn Bombardier Global 6500 uitgezwaaid. Eind 2022 kreeg Robert van der Wallen ‘de duurste privéjet van Nederland’, een Bombardier Global 6500 met een nieuwprijs van €52 miljoen, in bezit’, schreef Quote nog niet zo lang geleden.

Enkele weken werd juist bekend dat Van der Wallen langer aan zal gaan blijven als lid van de Raad van Commissarissen van PSV. Van der Wallen blijft nog een termijn aan als President-Commissaris van de club. Van der Wallen zit echter niet stil want de Brabander en investeerder puur sang was ook bijna de eigenaar geworden van voetbalclub Sunderland in Engeland. Hoe zit dat precies?

Nadat de ondernemer zijn bedrijf BrandLoyalty verkocht, kwam er veel op Van der Wallen af. Maar er ontstonden ook nieuwe keuzes en nieuwe kansen tot investeringen. Van der Wallen geraakte tot serieuze onderhandelingen met Engelse investeerders en tussenpersonen rond diverse Engelse voetbalclubs.

Ik was er dichtbij, maar het paste op dat moment niet bij mijn leven’, aldus Van der Wallen in gesprek met Quote en Voetbal International. In gesprek met het weekblad alsmede met de PSV Business Podcast gaat hij er dieper op in:

‘Met een aantal adviseurs was ik daar aanwezig in de boardroom en op het trainingscomplex. We waren echt heel ver, ik moest alleen nog “ja” zeggen.’ Van der Wallen noemt het plan tot overname van de betreffende Engelse club echt serieus, ‘want ik ken ook genoeg mensen die ik daar had kunnen aanstellen. Ik had bijvoorbeeld een Nederlandse technisch directeur aangesteld. Je moet wel mensen hebben die je kan vertrouwen.’

De vraagprijs voor Sunderland was niet al te hoog en dus wilde Van der Wallen eigenlijk toeslaan. ‘Financieel had het een fantastische deal kunnen zijn. Het kostte niks eigenlijk en ik kreeg het stadion en alles erbij.’ Toch was de club in het Noord-Oosten van Engeland, nabij Newcastle niet de enige optie voor Van der Wallen. ‘Ik heb ook nog even naar Burnley gekeken, omdat ik Engeland zo’n interessante markt vind. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat daar binnenkomt aan tv-geld. In Nederland lopen we daarop enorm achter.’

Van der Wallen zag er vanaf, tot zijn grote spijt: ‘Toen ik later die Netflix-documentaire over Sunderland zag, besefte ik wel weer dat het financieel gezien stom was om het niet te doen.’ Een deal met Sunderland gaat er ook niet meer van komen weet Van der Wallen. Tegenwoord is de Brabander, al vanaf 2016, President-Commissaris bij zijn geliefde PSV. Onder zijn bewind werd Marcel Brands teruggehaald vanuit Engeland maar werd ook John de Jong de wacht aangezegd.

‘PSV is toch mijn club. In 1978 stond ik hier op de jongensrang. Het is heel moeilijk om liefde te ontwikkelen voor een andere club.’ De bestuurder en PSV-fan staat op plek 43 in de nieuwste Quote 500, met een geschat vermogen van 900 miljoen euro tot 1,2 miljard euro. Andere media wisten zijn vermogen eerder op 900 miljoen euro in te schatten. Een feit is in ieder geval dat Van der Wallen al sinds zijn tienerjaren kind aan huis is bij PSV.

Zijn fortuin verdiende hij met bedrijven in spaaracties: zijn bedrijven zorgen ervoor bijvoorbeeld voor dat u zegeltjes plakt bij de Albert Heijn voor nieuwe pannen. In de geruchtenmolen werd wel eens geroepen dat hij PSV wat geld heeft toegestopt, maar ‘dat klopt niet.’ Van der Wallen deed wel mee aan het zogenaamde partnerfonds dat PSV eerder al wist op te zetten. Het betreft een regeling met achtergestelde leningen die vijf grote bedrijven beschikbaar wisten te stellen zodat PSV strategische investeringen kon doen.

De club maakt nog niet heel veel gebruik van dat fonds maar algemeen bekend is dat de aankoop van Tygo Land vanuit het partnerfonds is betaald. ‘Het is de enige keer geweest dat ik geld heb gegeven aan PSV. Daar krijg ik keurig rente op, die heel laag is. Ik heb bij deze club niks meer te zeggen dan een ander’, aldus Van der Wallen over die investering. Als commissaris bij PSV is Van der Wallen niet betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering, wel denkt hij mee over plannen voor de lange termijn.

‘Ik ben als ondernemer van nature aanvallend ingesteld en probeer een beetje uit te dagen. Als het gaat om elk jaar een beetje meehobbelen, ben ik niet de juiste persoon om deze job te doen. Ik wil heel ambitieus blijven.’

Over de aanstaande uitbreiding van het stadion zegt de commissaris van de club het volgende tegen het weekblad: ‘Dat kan, want PSV staat er financieel goed voor. Op het stadion zit nul financiering. Er staat veel kapitaal op het veld. Er zitten dus zat verborgen bezittingen in deze club’, aldus voorman Robert van der Wallen over de 10000 extra te creeren zitplaatsen voor het Philips Stadion.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in