Het hoofdstedelijke Ajax lijkt/schijnt de meest succesvolle club van het land te zijn. Wel, in ieder geval niet de laatste 50 jaar als we naar het aantal veroverde landstitels kijken, maar dat terzijde.
Ajax is tegelijkertijd ook de club waar het meeste om gelachen wordt in Nederland. En owee, als ze dat daar in de gaten krijgen is boosheid in combinatie met enige frustratie best leuk te aanschouwen. Niemand minder dan Sjaak Swart is daar het lichtende voorbeeld van. Sjaak wordt dan vaak nog bozer en zegt dan tegen de media, wie dat ook moge zijn..’Vinden jullie mooi he, als Ajax verliest. Prachtig vinden jullie dat. Zo’n Jan Joost van Gangelen, die zit gewoon te genieten’, briest Swart op de voor hem zo kenmerkende manier.
Tja, we moeten Sjaak Swart wel gelijk geven. Er wordt ook echt heel veel gelachen om de club uit de hoofdstad, waar men dat zelf niet altijd door heeft. Sjaak Swart heeft dat overigens wel door. Er bleek dinsdag overigens niet zo veel te lachen te zijn want er was een aandeelhoudersvergadering waar men stevig tegen elkaar te ging. Een aandeelhoudersvergadering bij een voetbalclub, denken velen natuurlijk als eerste bij het aanhoren van die mededeling maar ja..het is toch echt zo. In Amsterdam vinden ze zichzelf al jaren net iets te belangrijk en dus dacht men er jaren terug goed aan te doen van de hoofdstedelijke club een beursgenoteerd bedrijf te maken.
Dat klinkt ook gewoon zo belangrijk en interessant. Jezelf belangrijk vinden, is ook echt heel belangrijk, zeggen we met enig cynisme verwijzend naar het organigram en het organisatiemodel van de nummer vijf van de Eredivisie. In je dagelijkse beleid bijvoorbeeld niet alleen afhankelijk zijn van de KNVB maar ook van de Autoriteit Financiële Markten, oftewel de AFM, klinkt ook gewoon zogenaamd heel belangrijk, waar het dat feitelijk eigenlijk alleen maar rampspoed geeft. Toch zijn er zorgen want op de dag (dinsdag) dat het in Amsterdam ging over waarom Alex Kroes nu eigenlijk titulair dan wel statutair directeur moet zijn, krijgt PSV zicht op een miljoen euro extra tv-gelden, die het eigenlijk indirect bij Ajax weghaalt.
Eerder dit seizoen wezen de beleidsbepalers en enkele insiders van de Amsterdamse club al naar de positie van PSV in de Nederlandse voetbalpiramide. Men deelde in Amsterdam zorgen in onderlinge gesprekken over de sportieve en daarmee opvolgende financiële voorspoed in Eindhoven. Ook wat de verdeling van de tv-gelden aangaat is er al een stevige wisseling van de wacht in de Eredivisie aan de gang want niet Ajax, maar PSV strijkt volgend seizoen het hoogste bedrag uit televisiegelden op. Uiteraard is men daar in Amsterdam ook van op de hoogte.
Clubs krijgen per jaar op basis van de eindrangschikking een bepaald aantal punten, waarbij de laatste tien seizoenen worden meegerekend. Het meest recente seizoen telt het zwaarst, dat van tien jaar geleden het minst zwaar. In het seizoen 2024/2025 is er zo’n honderd miljoen euro te verdelen. De ranglijst wordt elk jaar opgemaakt, omdat de televisiegelden in Nederland niet gelijk worden verdeeld. De lijstaanvoerder krijgt 12,55 procent van de totale pot, de nummer twee 11,37 procent en nummer drie 10,07 procent. Deze aantallen lopen steeds verder terug, tot 2,61 procent voor de nummer laatst.
Dit seizoen kreeg Ajax afgerond 10,5 miljoen, PSV 9,5 miljoen en Feyenoord 8,4 miljoen euro. De hekkensluiter op de tv-ranglijst toucheerde 2,2 miljoen euro. Ajax moet de eerste plek inleveren bij PSV. Het kampioenschap van PSV zorgde ervoor dat Ajax minimaal diende te derde worden om de eerste plaats op de tv-ranglijst te behouden. Dat lukte zoals bekend geenszins en want de Amsterdammers kwamen het gehele seizoen niet eens in de buurt van FC Twente en AZ.
Definitieve televisieranglijst 2024/2025
1. PSV – 14,2 miljoen
2. Ajax – 12,8 miljoen
3. Feyenoord – 11,4 miljoen
4. AZ – 10 miljoen
5. FC Utrecht – 8,8 miljoen
6. FC Twente – 7,6 miljoen
7. sc Heerenveen – 6,5 miljoen
8. Sparta Rotterdam – 5,3 miljoen
9. Heracles Almelo – 4,5 miljoen
10. FC Groningen – 4,1 miljoen
11. NEC – 3,8 miljoen
12. PEC Zwolle – 3,5 miljoen
13. Fortuna Sittard – 3,3 miljoen
14. Willem II – 3,1 miljoen
15. RKC Waalwijk – 2,9 miljoen
16. Go Ahead Eagles – 2,8 miljoen
17. Excelsior* – 2,8 miljoen
18. Almere City FC – 2,7 miljoen