PSV won in 1988 de Europa Cup voor landskampioenen en bleek de jaren ervoor en erna ook halve- dan wel kwartfinalist te zijn in het toen belangrijkste Europese clubtoernooi op aarde.
In die jaren bungelde het kleurloze en ambitieloze Manchester City onderaan in één van de Britse Leagues. Het bleek een club zonder doel, ambitie en uitstraling te zijn. Zo’n club die niet gemist wordt als het zou ophouden te bestaan. Clubs als PSV. Porto, Celtic, Anderlecht, Benfica, Olympique Marseille, Rode Ster Belgrado en Steau Boekarest maakten de dienst uit in Europa.
AC Milan, Juventus, Liverpool en Real Madrid waren de clubs met aanzien in die jaren en FC Barcelona gold als opkomend. Andere grote en bekende Europese clubs waren natuurlijk ook dominant aanwezig maar van Manchester City lag niemand wakker. PHILIPS stond er op het wedstrijdshirt bij Manchester City in de jaren 1985-1987, dat dan weer wel maar gelukkig niet lang.
Tegenwoordig is alles anders en dat behoeft geen nadere uitleg, behalve dat het wereldwijde voetbalconglomeraat veel meer een bank is, een oliebedrijf, dan een voetbalclub. Echter lang genoeg geld pompen in welke club dan ook, gaat uiteindelijk toch resultaat opleveren. Helaas gaat dat ook gelden voor Paris Saint-Germain, dat vroeg of laat na een miljard of anderhalf of twee, toch een keer de beste van Europa zal zijn.
Een ieder weet hoe het ellendige, poenerige en patserige maar vooral neppe en lelijke Manchester City heden ten dage in elkaar steekt en is opgebouwd maar nog altijd wekt het verbazing (of eigenlijk steeds minder verbazing) als er weer eens een opzienbarende transactie waar ook ter wereld plaatsvindt binnen de City Football Group. Atlético Mineiro, Troyes, Manchester City, Girona en PSV. Dat rijtje clubs geraakte verzeild in de tot op heden of beter gezegd sinds een jaar succesvolle carriere, van de jonge Braziliaan Savinho, roepnaam Sávio.
In het rijtje genoemde clubs zijn alleen PSV en Atlético Mineiro de zogenaamd niet lelijke clubs. Clubs met een eigen gezicht, naam en faam en clubs met een historie. Dat geldt niet de voor olieclubs Manchester City, Troyes en Girona. Allen lid van de City Football Group, in niets een echt traditioneel voetbalbedrijf. Echter maakt het wel inmiddels wereldwijd de dienst uit.
Zo’n kleine 50 miljoen euro inclusief bonussen maakt Manchester City deze week over naar Troyes. Troyes is een marginale club uit Frankrijk, dat louter dienst doet als ‘doorgeefluik’ voor de Engelse vestiging uit Manchester. Nooit eerder zag men bij het Franse Troyes zo’n enorm bedrag de kas in stromen maar de City Football Group doet het gewoon. Sávio is daardoor inmiddels speler van Manchester City, waar hij anderhalf jaar geleden nog voor Jong PSV in actie kwam. Het kan verkeren in de voetballerij en het is Sávio en zijn familie zeker gegund.
De City Football Group maakt in ieder geval gewoon, zonder blikken of blozen, miljoen euro’s over naar…de City Football Group. De UEFA lijkt het allemaal toe te staan. De Champions League-rechten verkopen zonder deelname van Manchester City levert immers minder op en dus draait het wiel gewoon door, zoals het al jaren door weet te draaien. Letterlijk en figuurlijk draait dat wiel door en dus is het hopen op de FA, de Engelse voetbalbond.
De vermeende schendingen van de Financial Fair Play-reglementen van City worden onderzocht door een onafhankelijke commissie. Dat onderzoek neemt overigens ook alweer zo’n anderhalf jaar in beslag en feitelijk nog veel langer. Nuttig om daar weer bij te vermelden is dat het om maar liefst 115 aanklachten gaat, financiële aanklachten. In februari 2023 beschuldigde de organisatie van de Premier League Manchester City ervan tussen 2009 en 2018 115 financiële regels te hebben overtreden. Een onafhankelijke commissie onderzoekt nu de aanklachten van de Premier League-organisatie. De City Football Group lijkt zich er niets van aan te trekken. En Sávio? Die gaat letterlijk en figuurlijk een gouden toekomst tegemoet getuige onderstaande video.