Home Nieuws Chris Woerts verwacht grote problemen voor verdienmodel PSV na uitspraak in zaak...

Chris Woerts verwacht grote problemen voor verdienmodel PSV na uitspraak in zaak Diarra

2978
0

Het was allesbehalve een gewone uitspraak, daar vrijdagmiddag in Luxemburg in een zaak die al sinds 2013 lopende is en als een donkere wolk boven het Europese voetbal hangt.

Het geheel kan ook een enorme betekenis gaan hebben voor PSV. Met name clubs die veelal zelf spelers opleiden kan er het nodige gaan veranderen. Woerts legt het na de uitspraak van vrijdagmiddag uit in gesprek met meerdere media.

Verschillende media analyseerden er al op los wat de gevolgen zouden kunnen gaan zijn. Dat deed ook Chris Woerst, de marketingspecialist van de Eredivisie. Woerts verwacht binnenkort namelijk grote problemen voor het verdienmodel van bijvoorbeeld PSV maar ook voor de andere Nederlandse topclubs door de uitspraak in de zaak rondom Lassana Diarra. Woerts denkt wel dat er een regeling vanuit de FIFA gaat komen om dit deels te voorkomen, aangezien het voor zowel spelers als clubs geen goede ontwikkeling is te noemen.

Wat speelt er precies? Vrijdagochtend heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg uitspraak gedaan in de zaak rond Diarra. Daarmee heeft het geoordeeld dat de regels van de FIFA wat betreft spelerstransfers in strijd zijn met de Europese wetgeving. Dat kan grote gevolgen gaan hebben want daarmee zouden voetballers zelf hun ontslag in kunnen dienen bij clubs.

Toch denkt Woerts dat de gevolgen van de uitspraak beperkt zullen zijn, zo geeft hij aan in een video van De Telegraaf. “Deze regel geldt voor de Europese Gemeenschap, maar er zijn meer dan tweehonderd landen aangesloten bij de FIFA. Ik denk dat er een zelfregulering komt vanuit de FIFA, de UEFA, de ECA, dat is de vakbond van de clubs, en de zaakwaarnemers, om toch te kijken hoe we dit in stand kunnen houden voor de voetballerij.”

Peter Bosz reageerde vrijdagmiddag al dat de uitspraak en de zaak als geheel de nodige aandacht binnen de directie van PSV geniet.

Volgens Woerts is er in de voetballerij namelijk sprake van een ‘atypische werknemers-werkgeversrelatie’, mede doordat spelers zo veel waarde vertegenwoordigen. “Iedereen is erbij gebaat dat er een regeling komt die voor alle stakeholders goed is”, gaat de sportmarketeer verder. Toch zou de Europese wetgeving bij zo’n regeling leidend zijn, waardoor er bij conflicten altijd contracten opgezegd kunnen worden. Toch verwacht Woerts dat dit niet vaak zal gebeuren. “Je wil allemaal in de voedselketen blijven”, legt hij uit. “Als PSV, Feyenoord en Ajax weinig transferinkomsten hebben, is er ook minder geld voor salaris. Dan wordt de voedselketen aangetast. Ik denk dat iedereen baat heeft bij een goede voedselketen waar iedereen van kan profiteren.”

“Niemand is gebaat bij gedoe. Ik denk dat er een compromis gevonden gaat worden die voor alle partijen, ook de EU, acceptabel is”, zegt Woerst, die ook wijst naar het opleiden van voetballers in Nederland. Met name PSV wist afgelopen 10 tot 12 jaar een reuzestap te maken in het opleiden van spelers.

“Dat is ons businessmodel geworden in Nederland. Daar moeten we nu met zijn allen een beetje voor vrezen als iedereen zich gaat houden aan de Europese regelgeving. Maar dat is nadelig voor clubs, nadelig voor spelers en nadelig voor zaakwaarnemers.” Daarom verwacht Woerts met goedkeuring van de EU een regeling. “Maar helemaal tackelen, kunnen we het niet, want de Europese wetgeving is leidend. Het moet nog door de hele Europese wetgeving heen, dus het duurt nog wel eventjes. Maar ik denk dat er vanaf het transferseizoen 25/26 een heel andere dynamiek zal zijn als er geen zelfregulering komt”, aldus Woerts in een voorzichtige maar reëele analyse na de uitspraak van vrijdagmiddag in Luxemburg.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in