Home Nieuws Van Basten haalt hard uit naar Ajax-spits (en opleiding) en wijst naar...

Van Basten haalt hard uit naar Ajax-spits (en opleiding) en wijst naar Luuk de Jong

5910
0

Marco van Basten ging maandagavond los over de spitsen in de Eredivisie. De analist van Ziggo diende tevens zijn moment van de week te kiezen en kwam uit bij Luuk de Jong.

Van Basten is in feite lyrisch over Luuk de Jong, die met name na zijn terugkeer uit Spanje een ander type spits geworden is. De Jong is technisch veel vaardiger dan voor diens transfer naar Spanje in 2019. De jaren bij Sevilla en FC Barcelona hebben van Luuk de Jong duidelijk een betere voetballer, betere afmaker en betere spits gemaakt.

Aan de andere kant moet Brian Brobbey het ontgelden van Marco van Basten. Van Basten wijst naar de ontwikkeling van Luuk de Jong in relatie tot de kwaliteiten van Brobbey. Van Basten vindt het helemaal niks en kraakt Brobbey dan ook tot en met. De spits van Ajax zou een voorbeeld moeten nemen aan Luuk de Jong, stelt Van Basten vast, die niet nalaat de opleiding van de Amsterdammers hard af te kraken.

“Hij is niet een ‘coole afmaker’, daarin is hij niet goed. Hij werkt hard en is een goed aanspeelpunt, maar geen geraffineerde jongen en ook geen slimme voetballer. Hij heeft met alles en iedereen ruzie en is altijd in duel. Altijd duwen en trekken en dat is niet slim”, begint Van Basten. “Dat is juist zijn kracht, toch?”, onderbreekt Youri Mulder.

“Het zou ook een kracht moeten zijn dat hij technisch goed en slim is. Dat moet je als spits hebben, maar dat is ver te zoeken bij hem”, reageert spits. “De opleiding van Ajax is aanspreekbaar hiervoor, want wat hebben ze in godsnaam met die jongen uitgespookt in al die jaren? Hij is sterk en explosief, maar technisch is hij ondermaats”, gaat Van Basten verder, die vervolgens andermaal naar Luuk de Jong wijst als zijnde een spits die steeds beter wordt naar mate de jaren vorderen.

Van Basten denkt dat Luuk de Jong vaak voor zichzelf trainer en oefent. De analist genoot van de treffer tegen Sparta, al kreeg ook Olivier Boscagli de nodige complimenten van de analist van Ziggo. Toegegeven, de Fransman leverde een prachtige assist af op de linkervoet van Luuk de Jong.

De oud-spits en Ziggo-analist vindt wel dat de bal tegen Sporting Lissabon erin had gemoeten. Van Basten kraakt de actie van De Jong met name omdat hij maar enkele meters van de goal stond bij het afronden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in