Home Nieuws Loopt de teller na twee overwinningen op richting 60 miljoen euro?

Loopt de teller na twee overwinningen op richting 60 miljoen euro?

2038
0

Loopt de teller op richting de 60 miljoen euro? PSV mag in Parijs zonder de steun van de eigen fans trachten punten toe te voegen aan het totaal.

De verwachting dit seizoen is dat 8 tot 10 punten voldoende zouden moeten zijn door te bekeren in het lucratieve toernooi van de UEFA, dat dit seizoen een totaal andere opzet zal gaan krijgen. De UEFA Champions League geldt als absolute zilvervloot. Alleen al de startgelden in het toernooi zijn een must voor clubs die net onder de absolute top van Europa behoren.

De ploeg van Peter Bosz kon door de remise tegen Sporting Portugal de eerste wedstrijdpremie bijschrijven maar de UEFA maakte ondertussen al vele miljoenen meer over naar de bankrekening van de club. PSV wacht na Sporting Lissabon niet alleen sportief uiterst belangrijke thuiswedstrijden tegen FC Girona en Shaktar Donetsk maar ook vanuit financieel-technisch oogpunt bezien zijn beide komende thuiswedstrijden van groot belang.

Mocht PSV beide thuiswedstrijden winnend afsluiten kan het zo’n kleine vijf miljoen euro bijschrijven, los van de recette uit ticketverkoop, maar is het ook een grote stap dichterbij de volgende ronde. Dat zou dan normaal gesproken de zogenaamde tussenronde betekenen, die door de UEFA ook rijkelijk beloond zou gaan worden mocht de ploeg van Bosz dit als resultaat gaan behalen. Het zou de totale inkomsten al snel richting de 60 miljoen euro tillen.

Het prijzengeld van de Champions League is door de nieuwe opzet met zo’n vierhonderd miljoen euro gestegen. De 36 clubs in de groepsfase mogen 2,437 miljard euro verdelen, maakte de UEFA eerder bekend. Ter vergelijking: in de Europa League is dit 565 miljoen en voor de Conference League 285 miljoen.

PSV was als landskampioen meteen verzekerd van deelname aan de nieuwe competitiefase van de Champions League. De startpremie bedroeg al meteen 18,62 miljoen euro. Daarnaast riep de UEFA een nieuwe ‘waardepilaar’ in het leven. De 36 deelnemers worden aan de hand van onder meer het clubcoëfficiënt en de opbrengst van de tv-rechten per club gerangschikt. De bond heeft deze ranking niet gepubliceerd, maar naar schatting levert dit PSV ongeveer 17 miljoen euro extra op.

Daarnaast keert de UEFA zoals te doen gebruikelijk bonussen uit voor de sportieve prestaties. Een zege in de competitiefase levert een bonus van 2,1 miljoen euro op, een gelijkspel is goed voor 700.000 euro. Maar er is meer te verdelen, nog veel meer.

Voor de eindpositie in de competitiefase krijgen alle clubs een bonus: de nummer 36 krijgt één aandeel ter waarde van 275.000 euro, de koploper ontvangt 9,9 miljoen euro (36 keer 275.000 euro). Een plek bij de eerste acht clubs, de eliteclubs, levert daarbovenop een bonus van twee miljoen op. De groep clubs waar PSV zich min of meer op richt, de nummers negen tot en met zestien, krijgen één miljoen euro. Die laatste clubs krijgen voor hun deelname aan de play-offs ook nog eens één miljoen euro extra overgemaakt.

De verdiensten kunnen daarna nog veel verder oplopen. Een plek in de achtste finales levert elf miljoen euro op, een plek in de kwartfinale 12,5 miljoen euro en een plek in de halve finale maar liefst 15 miljoen euro. Voor de finalisten is 18,5 miljoen euro gereserveerd en de winnaar krijgt nog eens 6,5 miljoen euro extra winstpremie.

PSV is na twee wedstrijddagen al verzekerd van 36,32 miljoen euro aan inkomsten. Daar komen de recettes van vier Champions League-thuisduels nog bij. Dit zal de club een kleine 10 miljoen euro opleveren.

Dit heeft PSV al verdiend in de Champions League:
Startpremie: 18,62 miljoen euro
Waardepilaar: 17 miljoen euro
Premies: 0,7 miljoen
Recettes: 7 miljoen
Totaal: 46,32 miljoen

Met een tweetal overwinningen tegen FC Girona en Shaktar Donetsk en mogelijk extra punten tegen Stade Brest dan wel Rode Ster Belgrado of Liverpool, loopt het geheel aan UEFA inkomsten mede ingegeven door de bonussen van de UEFA, al snel op richting de 55 tot 60 miljoen euro.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in