Nam PSV deze zomer een enorme gok met de recente investeringen in de selectie?
Die vraag houdt menig PSV supporter bezig. Het zal niet alleen de fans bezighouden maar ook de inmiddels 350 personeelsleden van de club. PSV heeft anno 2020 meer dan 350 personeelsleden op de loonlijst staan. Het antwoord op de eerdere vraag is dan wel een kleine ‘ja’.
Er werd immers gegokt op het behalen van Europees voetbal en die gok pakte goed uit. Dan volgt nog wel de tweede uitdaging want als er na de winterstop niet meer Europees wordt gespeeld, zal dat de waarde van de selectie geen goed doen. En juist die waarde dient gecreëerd te worden om de cijfers zwart te behouden.
De club pakte stevig door afgelopen maanden en weken. Twee toch wel hoofdrolspelers zijn met wat fantasie te herleiden naar Bruma en Corona. Ga maar na, zonder de verhuur van Bruma aan Olympiakos was er geen ruimte gekomen in het salarishuis van de club, wat weer tot gevolg had dat PSV naar alle waarschijnlijkheid niet Mario Gotze had kunnen aantrekken.
De Duitser gaat immers een vermogen verdienen bij PSV. Meteen is ook duidelijk dat Bruma ook voor een enorm salaris op de loonlijst staat waar hij helaas, mede ingegeven door een privé minder periode, weinig prestaties voor wist te leveren.
De komst van Gotze zorgt wel voor een enorme boost. Maar dan is er nog Corona en het omzetverlies. Corona kost PSV 1 miljoen euro per thuiswedstrijd. De vraag is hoe lang dat voor de club, met een eigen vermogen van 40 miljoen, is vol te houden.
“Operationeel gezien wordt volgend jaar een grote uitdaging. De verwachting is wel dat wij een operationeel verlies gaan realiseren”, zei financiële man Van Baar eerder deze maand tegen verschillende media. “Maar dat is ook afhankelijk van transfers.”
Het salarisplafond van één miljoen lijkt met de komst van Eran Zahavi, Ibrahim Sangaré, Philipp Max en Götze wel doorbroken maar de nabije toekomst oogt onzeker. PSV ontkende eerder wel dat Mario Gotze drie miljoen euro zou verdienen in Eindhoven.
Is dat eigenlijk wel verantwoord in een seizoen als het huidige? “Ja, want als dat niet zo was, hadden wij het niet gedaan”, zegt Van Baar. “Als wij geen transfers meer doen, gaan deze cijfers onderuit. Dat is het bedrijfsmodel. Wij hebben één plicht: waarde op het veld creëren. De PSV-selectie vertegenwoordigt nu waarde. Dat is voor ons een anker om te zorgen dat de cijfers volgend seizoen het liefst positief zijn – en anders een klein minnetje. Daarnaast verhuren wij een speler als Bruma waardoor er ruimte ontstaat in het salarisbudget. Daartegen zou je het salaris van Götze kunnen wegstrepen. Boekhouden, ja”, aldus Gerbrands.
De club dient ook vooruit te kijken en kan daarbij ook rekenen op de terugkomst van Bruma. De Portugese buitenspeler zal naar alle waarschijnlijkheid wederom een mager seizoen gaan draaien en door Olympiakos niet worden aangekocht. Dat zou betekenen dat PSV de aanvaller volgend seizoen zou moeten verkopen voor een veel lager bedrag dan waar Bruma voor is aangekocht. Daarnaast komt het salaris van Bruma ook weer om de hoek kijken als zijn terugkomst vanuit Griekenland een feit is.
Van Baar over het proces rond Europees voetbal: “Als wij Europees voetbal mislopen doordat de selectie niet sterk genoeg is, kost dat ook tientallen miljoenen euro’s. En dan moet ook worden gesneden in het personeelsbestand van 350 medewerkers. Het werkt als een cirkel.”
PSV heeft inmiddels een eigen vermogen van 40 miljoen euro en Gerbrands kijkt vol vertrouwen vooruit naar de komende maanden: “Als je het mij vraagt, heb ik een positieve kriebel. Ik kijk met veel plezier uit naar het seizoen. “Van Baar sluit af met de volgende woorden: “Het wordt een uitdaging. Volgend jaar mag je mij vragen hoe het is gegaan.”