Home Columns Column: Talentenfabriek en beeldvorming

Column: Talentenfabriek en beeldvorming

58
0

PSV en eigen jeugd. Voor wie het écht belangrijk vindt, is er genoeg aan te merken op de geringe doorstroom van talenten bij PSV. We zijn er het medium niet naar om naar de landelijke concurrenten te wijzen maar in dit geval laten we dat even los.

In Rotterdam heeft men uit noodzaak jarenlang talenten laten doorstromen vanuit de jeugd naar het eerste elftal. Toen de club er weer bovenop was werden er stelselmatig weer aankopen gedaan. Het kampioenselftal van Feyenoord telt maar weinig doorgebroken jeugdspelers. In Amsterdam heet de plaatselijke AFC Ajax de opleidingsclub te zijn maar men vergeet er vaak bij te vermelden dat de zogenaamde jeugdspelers overal vandaan worden gehaald en worden weggekocht bij kleinere- of amateurclubs. Ajax smijt met miljoenen en geeft spelers juist daardoor eerder de kans in het eerste elftal. Dolberg, een talent maar wel voor honderdduizenden euro’s weggekocht uit vaderland Denemarken.

Eigen jeugd of beeldvorming onder de noemer eigen jeugd, blijken vaak aangekochte spelers te zijn. Dat is vaak de juiste omschrijving als het om jonge spelers van Ajax gaat. Als de maatstaf het niveau Davy Klaasen is, is het acceptabel te noemen wat de Amsterdamse club levert aan talent. Echter zodra het niveau spelers als Veltman, Heitinga, Maduro of Emanuelson wordt, heeft het geen enkele meerwaarde hoog van de toren te blazen over een zogenaamde befaamde jeugdopleiding. Pronken met doorgebroken spelers als Vertonghen of Alderweireld slaat kant noch wal. Miljoenen euro’s werden er immers overmaakt naar Germinal Beerschot Antwerpen alvorens de Belgische talenten een Ajax shirt konden aantrekken.

Toch vindt VI het nodig om deze week de opleiding van Ajax als een talentfabriek aan te duiden in een artikel op de website. Een opvallende naam daarin is die van Frenkie de Jong. De voormalig Willem II’er stond halverwege 2015 ook in de belangstelling van PSV maar koos voor Ajax.
In het artikel wordt Frenkie de Jong omschreven als één van de aanstormende talenten uit de talentfabriek van Ajax. De Jong verkaste in augustus 2015 voor een behoorlijk bedrag van Willem II naar Ajax en speelde zijn wedstrijden in Jong Ajax en een tiental duels in Ajax 1. Hoezo een talent uit de talentenfabriek? Hoog van de toren blazen als er een speler doorbreekt die enkele jaren voor het debuut voor veel geld werd overgenomen, is typische misplaatste arrogantie.

Enkele jaren terug was Marcel Brands al kritisch op het uitgavenpatroon van Ajax als het om jeugdspelers gaat. De jeugdopleiding van Ajax kreeg een sneer. ‘Ajax haalt al jaren de besten elders op’, aldus Brands. ‘Ik heb laten uitrekenen hoeveel onze concurrent Ajax jaarlijks uitgeeft aan jeugdspelers. Viktor Fischer bijvoorbeeld, heeft 1,4 miljoen euro gekost. Zoveel heeft PSV nog nooit voor een jeugdspeler betaald. Ajax geeft met gemak twee miljoen euro per jaar aan jeugdspelers uit. PSV gaf in de zes, zeven jaar voor mijn komst amper anderhalve ton uit aan nieuwe jeugdspelers. Als je die bedragen vergelijkt, weet je dat je niet hetzelfde rendement kan hebben. Want ook in de jeugd kost kwaliteit geld. Ajax haalt al jaren de beste spelers elders op. Wij moeten daar als PSV zijnde ook wel naar toe’, aldus Brands.

Na enig onderzoek blijkt het uitgavepatroon van Ajax inzake het aantrekken van jeugdspelers van andere clubs, twee keer zo hoog te zijn als dat van PSV. De beeldvorming geeft dus niet altijd de realiteit weer. Bovendien heet PSV de koopclub zijn, waar de Amsterdamse club onlangs in Eindhoven kopje onder ging tegen een PSV wat meer spelers uit de eigen jeugd in de basis zag starten dan Ajax. Het Ajax van Peter Bosz heeft dit seizoen bovendien voor een slordige 35 miljoen euro in spelers geïnvesteerd. VI hobbelt dus gewoon mee in de beeldvorming over Ajax en doorgebroken jeugdspelers.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in