Home Columns Column: Wordt bondscoach Ronald Koeman steeds ongeloofwaardiger?

Column: Wordt bondscoach Ronald Koeman steeds ongeloofwaardiger?

15105
0

Met de titel van dit artikel over Ronald Koeman doelen we niet op het zogenaamde ’trein’ incident uit het najaar van 2007.

Ronald Koeman was in die periode net, weliswaar op het nippertje, landskampioen met PSV geworden maar vooruit; die titel telt natuurlijk als volwaardige landstitel. Echter logen de spandoeken er voorafgaand aan de laatste thuiswedstrijd tegen Vitesse niet om.

Fantieke PSV fans hadden Koeman via een wit doek met grote zwarte letters te verstaan gegeven dat vertrekken de beste optie was en wel zo snel als mogelijk, inclusief vriendjes als Patrick Kluivert. Scherp en hard maar dit was nu eenmaal de tendens onder vele PSV fans die warme zondag in april 2007.

Betweter Aad de Mos voorzag een kampioenswaardige wedstrijd voor zijn Vitesse in Eindhoven maar zoals zo vaak rond en bij Aad de Mos, is het achteraf makkelijk oordelen. Ronald Koeman en Frits Schuitema namens PSV, lagen op ramkoers om 14.30u op 29 april 2007. Is in die week de ongeloofwaardigheid rond Ronald Koeman en zij band met PSV na zijn vertrek naar Valencia geboren?

De ‘bekende’ trein naar Valencia passeerde, zoals Koeman het toe zelf wist te omschrijven. Een ieder van u weet waarschijnlijk waar we het dan over hebben en waar we dan op doelen. Koeman wilde dichter bij het vuur van Camp Nou in Barcelona zijn en koos voor een aanbod van La Liga club Valencia CF.

Daar goed presteren zou immers deuren kunnen openen bij FC Barcelona. Het werd een groot fiasco in de sinaasappelstad. Spelers als Cañizares kunnen nu nog amper de naam Ronald Koeman uit hun strot verkrijgen.

Maar hoe dan ook, zoals gezegd doelen we met de titel van dit artikel niet op die periode in 2007, toen Koeman PSV verliet voor de club uit midden Spanje. Voorzitter Schuitema en Koeman lagen elkaar simpelweg niet meer en de breuk was eerder in april 2007 al ontstaan. Kortom, het vertrek was acceptabel maar niet bevredigend. Koeman en PSV kenden immers vele successen en de libero van weleer is toch een speler die de Europa Cup 1 wist te veroveren en PSV op de internationale voetbalkaart wist te zetten.

Toch is de band tussen Ronald Koeman en PSV en met name de PSV fans verre van goed te noemen. Hoe komt dat toch? Koeman heeft zich al meermaals uitgesproken over Feyenoord als zijn favoriete club uit de top drie van Nederland, waar er eigenlijk slechts een top twee is. Echter heeft dat waarschijnlijk meer van doen met een vorm van ‘medelijden’ richting Feyenoord als zwakste broeder van de drie grote clubs, dan met een echte voorkeur voor de club uit Rotterdam hebben.

Is het dan toch die ongeloofwaardigheid rond Koeman en zijn vertrek van PSV naar Valencia in het najaar van 2007, die het gros van de PSV aanhang heeft doen besluiten geen sympathieke gevoelens voor de jongste van de twee Koeman gebroeders te voelen? Waarschijnlijk wel.

Vanuit dat standpunt bezien maakt Ronald Koeman als mens en als bondscoach van Oranje momenteel ook geen beste beurt als het over geloofwaardigheid gaat. Ga maar na..

Max Verstappen kreeg afgelopen week onder uit de zak van de steeds meer uitgesproken Koeman. Ronald Koeman begreep niet dat Max Verstappen vorige week zondagmiddag voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk niet knielde. Dat zei de bondscoach van het Nederlands elftal later die avond bij Studio Sport. Opvallend als even verrassend. Had Koeman dit ook gezegd als het ‘Veronica Inside boycot moment’ zijn pad nog niet had gekruist?

Kort voor de Formule 1-race op de Red Bull Ring maakten de coureurs een statement tegen racisme, maar fervent PSV aanhanger Verstappen ging niet op één knie zitten. De jonge coureur is een jongen met karakter maar hij wil vooral geloofwaardig blijven en dat is nu net iets waar bij Koeman de schoen begint te wringen. Koeman kan weinig begrip opbrengen voor die keuze van Verstappen, die simpel gezien gewoon geloofwaardig wenst te blijven.

“Dat begrijp ik niet, dat niet iedereen dat doet”, reageerde Koeman. “Het verbaast me. Dit is toch iets wat je met elkaar bespreekt? In Engeland zie je voetbalteams ook knielen. Dan zou het toch heel gek zijn als er drie of vier spelers gewoon blijven staan? Het ging me trouwens niet zozeer om Max, het ging namelijk ook om andere coureur.”

Maar hoe zit het nu met Ronald Koeman en zijn geloofwaardigheid? Ga maar na..Koeman sprak aanvoerders Virgil van Dijk en Gini Wijnaldum net voordat beslist werd dat Veronica Inside werd geboycot. Koeman was vol begrip en zei tegen de twee Oranje boegbeelden dat ze het moesten doen als ze dat zo wilden en voelden.

Koeman zei er vervolgens wel achteraan dat hij de mannen van Veronica Inside wel te woord bleef staan want dat hoorde nu eenmaal bij zijn werk. Maar hoe zit dat dan met het weigeren te knielen van Max Verstappen in combinatie met de kritiek van Koeman dat het zo geen gezamenlijk statement van de coureurs meer was? Wie is er nu inconsequent en wie juist niet..? Iets met geloofwaardigheid…


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in