De leukste voetbalfilms aller tijden
Het WK vindt slechts eens in de vier jaar plaats, en elk toernooi brengt zijn eigen ups en downs, beproevingen, verrassingskandidaten en spannende finales met zich mee. Hier wordt dan ook graag op gewed in een online casino Nederland. Tijdens het WK Dames 2019 wonnen de VS de trofee voor het tweede opeenvolgende toernooi; Qatar 2022 bezorgde Lionel Messi eindelijk een sprookjesachtig einde. Dat klinkt bijna als een film, toch? Nou, voetbal is zeker een favoriet onderwerp van filmmakers. Dat heeft een paar prachtige films opgeleverd, zoals de exemplaren die we hieronder noemen.
Goal!
Gezien het feit dat de sport op maat is gemaakt voor zogenaamde ‘Disney-eindes’, is het logisch dat Disney – of liever gezegd de toenmalige dochteronderneming Touchstone Pictures – er uiteindelijk in slaagde een voetbalfilm te maken. In ‘Goal!’, dat een trilogie van films zou opleveren, is Santiago Muñez (Kuno Becker) een immigrant zonder papieren die in LA woont. Hij is een getalenteerde speler die twee banen heeft, waaronder één bij zijn vader. Wanneer Santiago echter onverwachts wordt gescout door de Engelse club Newcastle United, besluit hij zijn droom om profvoetballer te worden te volgen. De film beschrijft de beproevingen en beproevingen die volgen, waaronder de moeilijkheid van Santiago om zich aan te passen bij de Toon en de afkeuring van zijn vader, en hoe ze allemaal uitgroeien tot één stralend moment van glorie.
Green Street
Lexi Alexander maakte haar speelfilmregiedebuut met ‘Green Street’, dat ze samen schreef met voormalig voetbalhooligan die auteur Dougie Brimson en Joshua Shelov werd. Het verhaal volgt journalistiek majoor Matt Buckner (Elijah Wood), die ten onrechte van Harvard wordt gestuurd nadat zijn kamergenoot hem heeft aangezet wegens cocaïnebezit. Bij een bezoek aan zijn zus en haar familie in Oost-Londen komt Matt in contact met de broer van de echtgenoot van zijn zus (Charlie Hunnam), leider van de Green Street Elite, een fictief hooliganbedrijf dat bestaat uit aanhangers van West Ham United. Zo begint voor Buckner een reis van zowel broederschap als geweld in de donkerste hoeken van de voetbalsupport.
The Two Escobars
Een hoogtepunt voor de ESPN “30 for 30” documentairereeks, “The Two Escobars”, beschrijft de met elkaar verweven levens van twee niet-verwante jongens uit Medellin, Colombia die de naam Escobar delen. De eerste is Andres Escobar, stervoetballer bij Atletico Nacional. De seconde? Pablo Escobar, verguisde gangster, hoofd van het Medellin-kartel… en beschermheer van Nacional. De twee mannen hadden niet méér van elkaar kunnen verschillen, maar de documentaire laat zien hoe ze voor altijd met elkaar verbonden zijn, vooral na hun gewelddadige dood binnen een jaar na elkaar. Deze documentaire kijken terwijl je Rise of Olympus speelt, is een aanrader.
Bend It Like Beckham
Geregisseerd en mede geschreven door Gurinder Chadha, was ‘Bend It Like Beckham’ bij de release een beetje een cultureel fenomeen, dat handelde over het Zuid-Aziatische gezinsleven in Groot-Brittannië, vrouwenvoetbal en LGBTQ-thema’s in een tijd waarin deze onderwerpen vrij weinig aandacht kregen. Deze film hielp Keira Knightley ook in de schijnwerpers te zetten; ze speelt Jules, vriendin en mentor van Jess van Parminder Nagra, een jonge Zuid-Aziatische vrouw die geobsedeerd is door voetbal en ondanks de afkeuring van haar ouders in een amateurvrouwenteam wil spelen.