PSV ligt stevig op koers voor landstitel nummer 25 maar er speelt meer. De club kan een bak aan startgelden voor de Champions League tegemoet gaan zien maar daar blijft het ook niet bij.
Door de goede prestaties van PSV in deze eeuw maar overall bezien over de laatste vijftig jaar, zal de club normaal gesproken na dit seizoen ook de leiding gaan nemen in het klassement dat gehanteerd wordt voor de verdeling van de televisiegelden. Oftewel, PSV zal Ajax gaan voorbijstreven in financiële waarderingen in de vorm van de verdeling van de tv-gelden.
De nieuwe verdelingen van alleen de tv-gelden zullen waarschijnlijk niet meteen de nodige verschuivingen in de top van de Eredivisie gaan geven maar de verdeling van de Champions League-gelden kunnen die panelen wel degelijk gaan laten verschuiven de komende jaren. De club uit de hoofdstad zal het de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid moeten gaan doen met Europa League-gelden of nog erger Conference League-gelden, waar PSV en vermoedelijk Feyenoord zullen gaan strijden om zo’n 110 miljoen euro aan startgelden vanuit de UEFA, welke door de Europese voetbalbond verdeeld zullen gaan worden over de nummers één en twee van de Eredivisie.
De nieuwe verhoudingen blijken ook in medialand voor gespreksstof te zorgen. Na de nederlaag van Ajax in Alkmaar is plaats vier ook verder weg dan ooit en wachten voor de Amsterdammers dus play-offs om Europees voetbal. In de AD Voetbalpodcast wordt deze week dan ook geconcludeerd dat er mede vanuit financieel oogpunt bezien deze zomer een flinke klus wacht op de beleidsbepalers in Amsterdam.
Daar waar PSV kan investeren zullen de Amsterdammers pas op de plaats moeten maken maar dat geldt volgens de analisten van AD Sportwereld in zekere in ook voor Feyenoord. Ook de huidige nummer twee en regerend landskampioen is financieel niet zo krachtig als dat PSV is. Die conclusie valt nog meer te rechtvaardigen na afgelopen zomer, waarin Feyenoord met de nodige spelers in gesprek was maar deze allen naar PSV zag vertrekken.
Eerder gebeurde dat al met Guus Til, die bij PSV veel meer zekerheid aangeboden kreeg dan in Rotterdam en bovendien sportief een stap wenste te maken. De kansen over een langere periode bezien, gaven voor Til de doorslag voor PSV te kiezen.
“Feyenoord zat vorig jaar aan tafel met spelers die uiteindelijk naar PSV gingen. Nu gaan Ajax, PSV en Feyenoord misschien wel strijden om dezelfde spelers op bepaalde posities. Normaal gesproken kan PSV de salarissen wel betalen die Ajax ook betaalt. Alleen ben ik benieuwd of ze de strijd winnen van Ajax om die spelers”, klinkt het over de aanstaande transferzomer, waarin PSV naar alle waarschijnlijker veel aantrekkelijker zal zijn dan Feyenoord of Ajax.