Augustus 2024, de 31e om precies te zijn. De dag dat de PSV-directie besloot om Olivier Boscagli definitief aan zijn contract te houden.
Een transfervrij vertrek aan het einde van dit seizoen lonkt maar met de Fransman aan boord is de kans op een nieuwe landstitel groter dan zonder Boscagli aan boord. Althans, dat bleek de insteek te zijn van de directie. Die denkwijze snijdt natuurlijk hout maar er was ook een ander signaal. Een signaal dat meer dan duidelijk kenbaar maakte dat de speler in kwestie ‘klaar’ was bij PSV en per se weg wilde. Dat soort signalen in de topsport zijn ergens ook goud waard, mits de juiste beslissing wordt genomen.
De verhalen dat de zaakwaarnemer van Boscagli op de Herdgang weggestuurd zou zijn zijn werden gedeeld maar of dat echt waarheid is geweest, valt in twijfel te trekken. Hoe dan ook werd het geen Premier League en dus diende Franse verdediger een knop om te zetten. Dat lukte vrij snel en opnieuw begon Boscagli goed aan het seizoen. De laatste tijd is het wel degelijk een stukje minder met Boscagli, zo wijzen ook de statistieken uit. Momenten als recent in Friesland tegen Heerenveen en afgelopen week in Belgrado lijken heden ten dage in het spel van Boscagli te zijn opgesloten, waar dat vorig seizoen zeker niet zo was. Ook in Zwolle en thuis tegen Excelsior geen beste beurt van de centrale verdediger. AZ-thuis idem dito.
Het doet je als vanzelf denken aan Sir Alex Fergusson. De koninklijk onderscheiden Fergusson maakte in de gloriejaren van Manchester United zo eens per seizoen of eens per twee seizoenen aan de beste spelers duidelijk dat het tijd was om te vertrekken. Dat beleid verdiende niet altijd de schoonheidsprijs maar het gevolg bleek wel verversing, verjonging en nieuw bloed in de selectie van de destijds zo succesvolle Britse club.
Nieuwe spirit middels het aantrekken van nieuwe topspelers of potentiële nieuwe topspelers, is nodig besliste Fergusson zo eens per seizoen. En dus nam de Britse club op voorspraak van Fergusson na een zeer succesvol seizoen gewoon afscheid van spelers als David Beckham, Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooij en Jaap Stam. Wel met woorden, discussies en ruzie. Niet steeds tegelijk maar per seizoen één topspeler laten vertrekken, luidde het credo van Fergusson. De selectie bleef zo wel hongerig naar nieuwe successen.
Natuurlijk is het geen fout om Olivier Boscagli aan zijn contract te houden. Een beleidsbeslissing die breed gedragen werd, zorgde ervoor dat de Fransman niet voor acht miljoen verkocht werd aan Brighton Hove & Albion. In 2019 zette Olivier Boscagli zijn eerste stappen al op De Herdgang. Meermaals sprak Boscagli afgelopen jaren uit één grote droom te hebben en PSV niet eerder te willen verlaten alvorens die droom werkelijkheid te maken. Die droom kwam uit want Boscagli werd landskampioen met PSV.
De druk van de ketel, doelstelling behaald en klaar. Simpel gezegd, simpel uitgesproken en natuurlijk is Boscagli nog gemotiveerd weer opnieuw landskampioen te worden maar het is allemaal wel anders na de gerealiseerde droom van de Fransman. Zijn spel is iets minder, wat vaker flinke fouten. De focus lijkt ook iets minder te zijn, al is het lastig dat aan de hand van cijfers en/of statistieken vast te stellen.
Trainer Peter Bosz werd recent gevraagd naar de situatie rondom de aflopende contracten van een behoorlijk aantal spelers in zijn selectie. Heeft Bosz te maken met motivatieproblemen bij de spelers die in het bezit zijn van een aflopend contract? Een lastige vraag, waar een trainer normaal gesproken maar één antwoord op kan geven.
“Ik vind het geen probleem. Ik kan me goed voorstellen dat als mijn contract af zou lopen, ik wel mijn stinkende best zou doen om een nieuw contract te krijgen of om een mooie transfer af te dwingen. Ik zie dat niet als onzekerheid, ik zie dat als reden om zo goed mogelijk te presteren. Ieders motivatie is daarin verschillend. Ik zie dat niet als probleem”, zei Bosz daar recent over.