PSV en Feyenoord wisten vorige week geen punten te behalen voor het Nederlandse voetbal. Punt.
Althans, dat zou de conclusie moeten zijn na de beide wedstrijden van beide clubs op het hoogste niveau. Maar daar blijft het niet bij want met name serieuze en doorgaans professionele journalisten blijven inhakken op de beide wedstrijden van PSV en Feyenoord, in de zin dat het kansloos bleek te zijn maar vooral kansloos blijft. Terwijl daar geenszins aanleiding voor is omdat het Nederlandse voetbal al decennia lang vrijwel nooit geheel kansloos is in Europa.
Het gaat met golfbewegingen maar met name PSV, Feyenoord en Ajax komen altijd weer bovendrijven middels piekmomenten in de Europese toernooien. PSV, Feyenoord en Ajax zullen de Europese toernooien nooit over langere perioden domineren maar toeschouwer vanaf de zijlijn is het Nederlandse voetbal in Europa vrijwel nooit. Sterker nog, de huidige verdeling van de Champions League-tickets heeft de Eredivisie te danken aan de goede Europese prestaties van de afgelopen jaren.
De Eredivisie blijft de Portugese League nog altijd voor, zeker afgelopen jaren al kunnen we momenteel niet ontkennen dat er stevig aan onze stoelpoten wordt gezaagd. De Nederlandse punten werden met name behaald in het Conference League-toernooi en het Europa League-toernooi. Dit seizoen zijn de kansen daartoe minder zonder afgevaardigden in het Conference League-toernooi. In Nederland klagen en zeuren we al snel als het over de Europese ambities gaat maar is dat terecht?
Nee, geenszins. Nederland wist zoals gesteld Portugal te overtreffen afgelopen jaren maar bij de minste of geringste tegenslag downsizen we de Eredivisie weer als geheel. Zo ook afgelopen week waarin PSV en Feyenoord slechts één wedstrijd verloren. Géén acht wedstrijden maar slechts één. Roger Schmidt verloor met zijn Benfica na een goed seizoen in de Champions League in seizoen 2022-2023 vorig seizoen al snel alle zicht op Europese overwintering in de Champions League omdat het met vier nederlagen gewoon een keer tegen zat in Europa. Benfica verloor twee keer kansloos van Real Sociedad, geen grootse Spaanse tegenstander, en werd al voor de winterstop uitgeschakeld in de Champions League. Het seizoen ervoor werd Benfica eerste in de poule.
Zouden Portugese media ook zo gejammerd, gezeurd en geklaagd hebben na de mislukte Europese campagne in de Champions League van seizoen 2023-2024, waarin het bijvoorbeeld op bezoek bij het genoemde Real Sociedad in 20 minuten drie tegendoelpunten te verwerken kreeg? In Nederland is het na het verlies van PSV en Feyenoord in de Champions League kommer en kwel wat de analyses aangaan. Van analist tot journalist, van Studio Voetbal tot Rondo is het één en al negativiteit na pas één speelronde in de Champions League.
Zou men in Portugal, analisten dan journalisten, rond het echec van Benfica op het hoogste niveau ook alle hoop op nieuwe successen hebben verloren of is het wellicht typisch Nederlands te noemen, dat geklaag en gezeur na een verloren speelronde?
Zo ook bij Marco van Basten en Ruud Gullit. Beide analisten zijn niet te spreken over de staat van het Nederlands voetbal, klinkt het bij Rondo. Het pessimisme kent geen grenzen want volgens Gullit zijn Nederlandse clubs verworden tot ‘sparringpartners’, terwijl Van Basten zich zorgen maakt over de strijd met de Portugese competitie.
“Het was een heel slechte week voor het Nederlands voetbal”, begint Van Basten. “PSV, Feyenoord en Ajax zijn de vertegenwoordigers van het Nederlands voetbal, maar dat is pover momenteel. Het wordt zo negatief steeds, maar het was natuurlijk niet veel. We zijn in gevecht met Portugal, die hebben nog wel een Benfica, een Sporting Lissabon en een Porto, die houden het langer vol”, zegt Van Basten zonder twijfel, terwijl de analist vaak niet op de hoogte is van vele feiten.
“Het is gek. We zijn een groter land met meer mogelijkheden, maar we leggen het toch af tegen die Portugezen”, vervolgt de voormalig spits in een typische zwart-wit conclusie want de afgelopen jaren legden de Portugese clubs het juist af tegen de Nederlandse clubs.
“Dat heeft te maken met professionaliteit, met hoe je je competitie sterker gaat maken.” Gullit baalt van het beeld dat men in het buitenland van de Nederlandse clubs heeft. “In het buitenland kijken ze een beetje met minachting naar ons. Sparringpartners zijn we geworden, dat vind ik wel héél erg hoor. Dan zit ik daar en denk ik: hoe moet ik dit nou verkopen? Want ik wil wel Nederland verkopen. Dat is wel heel jammer”, aldus de beide negatief gestemde Gullit en Van Basten.