Verbazing alom bij de redactie van Voetbal International als het over de interesse van AS Roma voor John de Jong aangaat.
Niet alleen bij de redactie van VI maar ook onder de analisten, andere media en fans, klonk het vreemd in de oren. John de Jong op de nominatie om de technische zaken van AS Roma te gaan bestieren. Sterker nog, bestieren is niet het juiste woord want de onervaren td van PSV zou het gehele transferbeleid van de met forse schulden kampende Romeinse club in handen krijgen.
AS Roma kampt met miljoenen schulden en is dus zeer afhankelijk van aan- en verkopen. Dit beleid uit handen geven aan een jonge onervaren en nog niet top presterende technische man is inderdaad onlogisch. Een ‘zwaarder’ type als Marcel Brands zou een prima versterking voor AS Roma zijn maar ook daarvoor gelden geen garanties want de huidige technische man van Sevilla, Monchi (die op zijn beurt Luuk de Jong naar Sevilla wist te transfereren) faalde ook hopeloos als technische man in Rome. Monchi is bepaald niet onervaren.
Voor Voetbal International aanleiding de kandidatuur van John de Jong in Rome eens nader onder de loep te nemen. De Jong komt er niet bepaald genadig vanaf. “Het is een raadsel hoe de club die behoefte heeft aan een directeur met zo’n profiel uitkomt bij een beginnende technisch manager die met de hakken over de sloot is overgegaan bij PSV”, zo stelt VI bij monde van Tom Knipping vast.
Vervolgens wordt de palmares van de Jong bij PSV erbij gepakt en ook dan blijkt dat de interesse van As Roma niet verder gemotiveerd kan worden.
“John de Jong promoveerde in 2018 tot technisch manager. In zijn eerste twee seizoenen won PSV niets. In 2019 eindigde PSV als tweede, in 2020 stonden de Eindhovenaren bij het afbreken van de competitie vierde. In Europa presenteerde PSV zich matig. In 2018 mocht PSV deelnemen aan de groepsfase van de Champions League, maar er werden slechts twee punten gehaald. In 2019 volgde een roemloze uitschakeling in de groepsfase van de Europa League. In de KNVB-beker werd PSV te kijk gezet door RKC Waalwijk (2018) en NAC Breda (2019)”, schrijft Tom Knipping over de prestaties van John de Jong bij PSV.
Ook onder de fans geldt de Jong niet als boegbeeld en uitblinker in aan- en verkoop van spelers. Het rijtje is inmiddels bekend en PSV heeft dan ook een reservebank beschikbaar waar miljoenen euro’s tegelijk op plaats nemen. Aankopen als Bruma, Doan en Baumgartl zijn bepaald geen succesfactoren geworden. Slechts Angelino is een succesfactor onder John de Jong gebleken.
Cijfermatig komt de Jong er wel iets beter vanaf. “Betere scores kan John de Jong overleggen als we afgaan op het transferresultaat. Hoewel hij in de beeldvorming vaak wordt geassocieerd met dure miskopen zoals Bruma en Timo Baumgartl, slaat de balans momenteel positief uit. In zijn eerste seizoen was het transferresultaat een kleine vijf miljoen negatief, maar in zijn tweede seizoen zette hij daar, vooral dankzij de verkoop van Steven Bergwijn, een plus van 22 miljoen tegenover”, aldus Tom Knipping in VI.