In Nederland spelen we met regelmaat van de klok met de gedachten om uitfans in de Eredivisie te weren. Helaas is ook PSV steeds vaker het slachtoffer van het weren van PSV-fans in andere Nederlandse steden dan Eindhoven.
Het volgende weekend speelt PSV in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam en bij die wedstrijd zal geen enkele PSV-fan aanwezig mogen zijn. Althans, niet in groepsverband onder de vlag van de club PSV. Eerder waren in Arnhem en Almelo geen PSV-fans welkom en in Utrecht bleek slecht een deel welkom te zijn. Het absolute dieptepunt volgde natuurlijk afgelopen week, waar een hele vreemde beslissing er toe wist te leiden dat PSV-fans wel naar Parijs mochten afreizen, ook de wedstrijd mochten bezoeken maar zich tegelijkertijd niet als PSV-fan mocht gedragen rondom het Parc de Princes-stadion.
Uiteraard hebben we Paris Saint-Germain-president Nasser Al-Khelaifi daar afgelopen dagen en weken niet over gehoord. Dat is gezien de statuur van de beste man uit Qatar niet heel vreemd want het voorzitterschap voeren van meerdere grote organisaties kost nu eenmaal tijd, veel tijd. Zo is Al-Khelaifi voorzitter van de BeIN Media Group, voorzitter van Qatar Sports Investments, president van Paris Saint-Germain, voorzitter van de Qatar Tennis Federation en vice-president van de Asian Tennis Federation. In 2016 werd hij door L’Équipe als “de machtigste man in het Franse voetbal” genoemd en in 2020 werd hij als de meest invloedrijke persoon van het voetbal uitgeroepen door France Football. In 2019 werd hij door de European Club Association gekozen als afgevaardigde bij het comité van de UEFA en werd toen de eerste Aziaat die een UEFA-functie had. Al-Khelaifi heeft heden ten dage een uitvoerende en strategische functie bij de Europese voetbalbond maar met Paris Saint-Germain én met de ECA is de Qatarees ook een klant van de UEFA.
Hoe zit dat precies? De European Club Association, de belangenorganisatie die voetbalclubs in Europa vertegenwoordigt, koos Al-Khelaifi enkele jaren terug als voorzitter en in die hoedanigheid zou Al-Khelaifi op moeten komen voor de belangen van al die verenigde clubs, waar PSV ook deel van uitmaakt. De ECA geldt bovendien als onafhankelijk, zo laat de UEFA meermaals weten maar hoe kun je onafhankelijk zijn met een voorzitter die ook een uitvoerende functie heeft binnen de UEFA?
De Qatarees is best vaak uitgesproken, als het moet. Zo liet hij zich horen na de uitschakeling van Paris Saint-Germain tegen Borussia Dortmund en misdroeg hij zich zelfs enkele jaren geleden in het Madrileense Bernabeu na een nederlaag tegen Real Madrid in de Champions League.
Anderhalf jaar terug, in het voorjaar van 2023, besloot de stad Napels geen supporters van Eintracht Frankfurt toe te laten in verband met onrust onder fans van beide clubs. De UEFA had destijds geen goed woord over het feit dat er geen uitsupporters van Eintracht Frankfurt welkom waren bij Napoli. ‘Onaanvaardbaar’, luidde het oordeel vanuit de UEFA.
De organisator van de Champions League was voornemens op korte termijn de regels aan te passen. Dat zou er als volgt uit moeten gaan zien, beweerde men vorig jaar maart: weigert een team fans van de bezoekende partij, dan mag er wat de UEFA betreft niet langer in het eigen stadion worden gespeeld door de thuisploeg. Dat verklaarde UEFA-voorzitter Ceferin destijds bij de Duitse zender ZDF. ‘Het is onaanvaardbaar dat de Italiaanse autoriteiten nu anders beslissen’, zegt Ceferin vorig jaar. ‘Daarom willen we dat er consequenties komen als deze afspraak niet wordt nagekomen. Als uitfans het stadion niet mogen betreden, wordt de wedstrijd daar voortaan niet gespeeld. Zo simpel ligt het wat ons betreft.’
Uitvoerend lid van de UEFA Al-Khelaïfi is als president van de UEFA bijkans onschendbaar met zijn club getuige de vele halve maatregelen die al eerder tegen zijn club werden genomen. De UEFA en Al-Khelaïfi hebben de macht in handen en dus kunnen we gerust concluderen dat Paris Saint-Germain gelijk staat aan de UEFA als organisatie, opdat het kan doen en laten wat het wil. PSV-supporters verbieden een uitwedstrijd te bezoeken betekent in het geval van een uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain dus helemaal niets. Kortom, rondom Paris Saint-Germain kan alles. Het is corruptie alom wat de Franse topclub en de banden met de UEFA aangaat. Al-Khelaïfi bleek eerder al niet vies te zijn van vormen van corruptie, blijkt uit eerdere aanklachten en onderzoeken.
In 2017 opende de Zwitserse rechtbank een onderzoek tegen Al-Khelaïfi wegens verdenking van particuliere corruptie bij de toewijzing van televisierechten voor WK van 2026 en 2030 voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In Mei 2019 werd hij aangeklaagd wegens actieve omkoping in een onderzoek naar de Doha-nominaties voor de Wereldkampioenschappen Atletiek van 2017 en 2019.
20 februari 2020, wordt Nasser El-Khelaïfi door de justitie aangeklaagd wegens aanzetten tot verzwaard oneerlijk management, in een corruptiezaak waarbij Jérôme Valcke, ex-secretarisgeneraal van de FIFA ook bij betrokken is. Het zou gaan om verworven televisierechten, hoewel wereldspeler en door de oliestaat Qatar vooruitgeschoven pion Al-Khelaïfi daar wel van werd vrijgesproken. Het bleek overigens niet de beste week van de Qatarees te zijn als president van Paris Saint-Germain. Zijn club verloor twee punten in het duel met PSV, een betere ‘revanche’ voor het uitverbod is dan toch even niet denkbaar, maar kreeg van de Franse rechter ook nog medegedeeld dat Paris Saint-Germain toch nog 55 miljoen euro aan achterstallig salaris dient uit te betalen aan de transfervrij naar Real Madrid vertrokken Kylian Mbappé.