Home Columns Wat bezielt Sjoerd Mossou om naar Op1 te wijzen inzake beleving rond...

Wat bezielt Sjoerd Mossou om naar Op1 te wijzen inzake beleving rond huidig PSV-succes?

12033
1

Ronald Waterreus verduidelijkt het keer op keer wanneer hij begint aan een scherpe column. De oud-PSV’er, supporter en criticaster van PSV, lijkt zijn lezers in dat geval als het ware te willen waarschuwen voor dat wat hij te melden heeft.

Waterreus verduidelijkt in dat geval graag waar een column precies voor staat en dat de boel prikkelen en overdrijven aanhalen precies dat is wat een column voorstaat. Vanuit die hoek bekeken proberen we de column van AD-journalist Sjoerd Mossou te begrijpen. Lukt dat ook? Nee, niet echt.

De man én journalist die op zondagmorgen in de Studio van ESPN bij Goedemorgen Eredivisie zo beschaafd, aandoenlijk doch respectvol naar de gast naast zich kan kijken als er een onderwerp dan wel vraag wordt aangesneden, wijst in zijn column in het Algemeen Dagblad naar het nieuws- en opinieprogramma van de NPO genaamd Op1. Hoe zit dat precies?

‘Met PSV is het een beetje zoals met carnaval: ruim de helft van Nederland boeit het niet of begrijpt het niet’, schrijft de journalist in zijn zaterdagse column in het Algemeen Dagblad. Mossou staaft zijn mening ondermeer door naar het NPO programma Op1 te wijzen. ‘Hoe dan, waarom?’, horen we u denken. Mossou lijkt in zijn column de verschillen tussen de randstedelijke topclubs en PSV te willen aanduiden. Maar snijdt dat hout?

‘Bij de talkshows Beau, Khalid & Sophie en Op1 ging het deze week uitgebreid over vrouwenvoetbal. Met goede reden: de Oranje Leeuwinnen hadden dinsdagavond op miraculeuze wijze hun Nations League-poule gewonnen, in een scenario zoals je dat zelden ziet. Vorige week was FC Volendam enorm populair bij de praatshows, sterker nog: de sores bij de dorpsclub haalden zelfs het Achtuurjournaal (met dank aan Jan Smit’, aldus Sjoerd Mossou over de programmering op de Nederlandse televisie.

Mossou mist dus iets rond PSV maar de journalist vergelijkt appels met peren. Vrouwenvoetbal zit in de lift en moet worden gepromoot ondermeer omwille van de positie waarin het vrouwenvoetbal ten op zichte van het mannenvoetbal weet te begeven. En bij FC Volendam zijn louter problemen, waarbij een bekende volkszanger betrokken is. Bij de clubs in Rotterdam en Amsterdam zijn ook vaak problemen en diepe dalen en bij PSV zijn op dit moment geen problemen en al helemaal geen diepe dalen, beste heer Mossou. Niet eerste worden betekent bij PSV vaak tweede worden. Geen diepe dalen. Er is een ongekende zegereeks aan de gang en er zijn dus geen noemenswaardige problemen. Dat is per definitie minder nieuwswaardig. Dat zou een journalist van een krant die ook dagelijks veelal problemen weet te benoemen, meer dan ieder ander toch moeten beseffen?

Mossou gaat verder: ‘Over PSV gaat het al maanden uitsluitend in specifieke sportprogramma’s. De zinderende comeback in Sevilla in de Champions League, de waanzinnige zegereeks in de eredivisie: de landelijke talkshowredacties vonden het niet interessant genoeg, blijkbaar, ook niet als lichtvoetig itempje tussen al het politieke geweld’, klinkt het.

Dan haalt Mossou het programma Op1 erbij: ‘In de archieven van het praatprogramma Op1 is niet één item terug te vinden dat ooit over PSV ging. Over Feyenoord en Ajax vind je daarentegen gesprekjes genoeg’, aldus Mossou over de beide randstedelijke clubs waar meer schandalen vallen te noteren dan bij het doorgaans stabieler geleide PSV. Een landstitel voor Feyenoord is meer nieuwswaardig dan een landstitel voor PSV omwille van de geringe frequentie. Niet omwille van de beleving rond PSV.

Wel beste Sjoerd, voordat het generaliseren verder gaat, want de column van de journalist valt het beste te plaatsen in de categorie ‘generaliseren’, wijzen we ook naar de beleving van de gemiddelde FC Groningen-fan, of de Sparta-fan, MVV-fan, De Graafschap-fan of vooruit, ook naar de beleving van de gemiddelde NAC Breda-fan richting andere clubs. Genoemde clubfans boeit het hoogstwaarschijnlijk ook niets als er op de nationale televisie bij Op1 over FC Volendam, Feyenoord of Ajax wordt gesproken.

De woorden van Mossou vallen dan ook heel eenvoudig te herhalen: ‘Ruim de helft van Nederland voelt het niet, boeit het niet of begrijpt het niet’, wijzen we op onze beurt naar de fans van de genoemde clubs als het over bijvoorbeeld over FC Volendam, Feyenoord of Ajax gaat.

Mossou wenst in ieder geval te wijzen op de zogenaamde geringe aandacht die PSV op de nationale televisiezenders kreeg afgelopen weken. Mossou maakt een onderscheid tussen de aandacht bij de sportprogramma’s en de aandacht die PSV niet krijgt bij een programma als Op1. Dit terwijl er in december nog niets gewonnen is door de ploeg van Bosz, de competitie nog niet beslist is en de prijzen nog nergens verdeeld zijn. Ho, stop. Ja, toch wel. Want het PSV van Peter Bosz wist de Johan Cruijff Schaal te winnen maar die hebben we ondertussen zo vaak gewonnen dat dat inderdaad totaal niets aan nieuwswaardigheid geeft.

Mossou doet er goed aan om in de archieven van de commerciële omroepen te duiken. Zo waren er diverse spelers van PSV te gast bij Humberto Tan toen jaren terug de landstitel werd veroverd. Zo waren verschillende PSV’ers waaronder Jeroen Zoet net na de veroverde landstitel te gast bij Humberto Tan. Bovendien lijkt Mossou te vergeten dat de diepe dalen die Feyenoord en Ajax regelmatig ervaren, bij PSV niet tot zelden voorbij komen. Kortom, minder nieuwswaardig.

Bovendien beste Sjoerd, PSV mag dan wel aan uitstekende serie bezig zijn maar nogmaals; er is behoudens een Johan Cruijff Schaal nog niets gewonnen dit seizoen. Dus waarom zouden actualiteiten programma’s de pijlen moeten richten op een goed presterend sportteam dat nog niets tastbaars heeft gewonnen? Bovendien bevindt de wereld zich in twee hedendaagse oorlogen, waarin politiek leiders en eigenlijk de gehele wereld over elkaar heen valt om de problemen het hoofd te bieden.

Bovendien is het appels met peren vergelijken want de door Mossou aangehaalde onderwerpen in de archieven over de twee randstedelijke clubs zijn wellicht in een periode besproken dat er geenszins sprake was van twee oorlogen, wereldwijde terreurdreigingen en een tot heden niet geslaagde kabinetsformatie?

Mocht Mossou daadwerkelijk van mening zijn dat de beleving rond de huidige successen van PSV marginaal is, raden we de Bredanaar aan om de buitenlandse media eens te raadplegen. Door geheel Europa worden de prestaties van PSV al weken achtereen flink uitgelicht.

Alvorens weer allerlei lieden het woord ‘calimero’ laten vallen, zo’n beetje het meeste irritante woord op internet rond voetbalnieuws, willen we als redactie van PSV Inside zijnde graag delen hoe wij naar de grootse publieke aandacht rond onze club kijken in deze ongekende reeks van opeenvolgende zeges. Er wordt ons inziens ruim voldoende aandacht geschonken aan de huidige successen van het team van Peter Bosz. Zowel nationaal als internationaal. Er bestaat ons inziens géén geringe beleving dan wel geringe verslagpleging bij de Nederlandse media over de huidige successen van PSV. Kortom, de redactie van PSV Inside geniet enorm van de grote hoeveelheid landelijke aandacht die PSV momenteel terecht ten deel valt na deze maanden van louter overwinningen. De ploeg van Peter Bosz en in zijn kielzog ook Earnie Stewart en Marcel Brands, krijgen op Marco van Basten na, van vrijwel een ieder de credits en de complimenten voor de huidige gang van zaken. We delen de visie van Sjoerd Mossou, overigens een kundige en gerespecteerd journalist, dan ook geenszins.

Om die visie te meten aan de hand van gekozen onderwerpen bij het NPO programma Op1, in tijden van oorlogen en crises, verdiend ons inziens het predikaat onzinnig. En dus herhalen we nogmaals: Een landstitel voor Feyenoord is meer nieuwswaardig dan een landstitel voor PSV omwille van de geringe frequentie. Niet omwille van de beleving rond PSV. Waarvan akte.


1 REACTIE

  1. Ach Ronald laat die Massou toch. 99% van Nederlander weet niet eens wie Massou is en leest en interesseert zijn colums niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in