Home Nieuws Keiharde Valentijn Driessen wijst schuldige aan: ‘Wellicht was Bosz dan trainer bij...

Keiharde Valentijn Driessen wijst schuldige aan: ‘Wellicht was Bosz dan trainer bij Ajax’

1665
0

Valentijn Driessen is er vrijdagochtend in zijn column voor De Telegraaf met gestrekt been ingegaan.

De journalist is onder de indruk van het werk van Peter Bosz bij PSV maar denkt dat Marcel Brands niet de waarheid spreekt over Peter Bosz en Ajax. Brands zei recent nog dat Bosz niet bij Ajax in beeld is geweest. Daar denkt Driessen anders over.

De chef-voetbal van De Telegraaf zag dat Jan van Halst afgelopen maandag in het programma Rondo van Ziggo Sport ‘na een jaar verstoppertje spelen’ uitgebreid de kans kreeg om zijn straatje schoon te vegen voor z’n aandeel in ‘de ruïnering van Ajax’.

Van Halst werd in het voorjaar van 2023 aangesteld als RvC-lid voor de technische zaken en volgde Edwin van der Sar later op als algemeen directeur ad-interim. Dat Ajax al 1,5 jaar in puin ligt, is een understatement. Driessen had gehoopt dat Van Halst verantwoordelijkheid zou nemen, maar zag in het praatprogramma niets dat leek op zelfreflectie of een schuldverklaring.

“Marco van Basten complimenteerde Van Halst in de uitzending toen hij zei geen wegloper te zijn”, schrijft Driessen in zijn column. “Had hij (Van Halst, red.) Ajax maar de rug toegekeerd, moet je achteraf vaststellen. Dan was de schade wellicht beperkt gebleven. Maar volgens Van Basten sierde het Van Halst juist om bij Ajax te blijven.”

Driessen stipt aan dat Van Basten zelf regelmatig de handdoek in de ring gooide tijdens zijn trainerscarrière. “Bij SC Heerenveen en AZ om sportieve en gezondheidsredenen. Later verklaarde hij dat het vak van trainer-coach hem bij de keel greep.”

Driessen haalt de uitspraken van Van Basten uit het verleden erbij, aangezien hij het goed vindt dat de oud-aanvaller zelfkennis heeft: “Een eigenschap die de voetballer Van Halst bezat, maar hij volledig ontbeert als bestuurder. Anders had hij na zijn totale mislukking bij FC Twente ’nee’ gezegd tegen Ajax’ verzoek om commissaris te worden en ’nee’ gezegd tegen de rol van tijdelijk directeur”, stelt Driessen.

“Wellicht zou Peter Bosz dan trainer van Ajax zijn geweest, was Mislintat niet binnengekomen of was hij kort gehouden en zou de afgeserveerde Klaas-Jan Huntelaar nu waarschijnlijk niet al meer dan een half jaar overspannen thuis zitten”, schrijft Driessen.

De journalist is van mening dat Van Halst heeft gefaald als toezichthouder bij Ajax. “Als technisch commissaris had Van Halst Mislintat moeten beteugelen. Los van wat gesprekjes liet Van Halst de Duitse technisch directeur zijn gang gaan. Die negeerde de organisatie, kocht allerlei tweederangs spelers voor ongeveer 115 miljoen euro en haalde Maurice Steijn om hem vervolgens de oorlog te verklaren. Van Halst legde Mislintat geen strobreed in de weg en tekende blind voor alle miskopen.”

Peter Bosz
Bosz was in het seizoen 2016/17 trainer van Ajax. Hij bereikte de finale van de Europa League, maar vertrok vervolgens naar Borussia Dortmund. Mislintat polste de oefenmeester vorig jaar voor een terugkeer bij Ajax, maar merkte terughoudendheid bij Bosz, die op dat moment al enkele goede gesprekken met PSV had gevoerd.

Bosz tekende uiteindelijk in Eindhoven tot medio 2026 en is bezig aan een historisch seizoen. Er werd slechts één keer verloren in de Eredivisie met extreem aanvallend voetbal. Zondag kan PSV de 25ste landstitel in de clubgeschiedenis pakken bij minimaal een gelijkspel tegen Sparta.


Vorig artikelFans van PSV vragen Sparta-supporters richting kampioenswedstrijd om bijzondere gunst
Volgend artikelVIDEO | De massale opkomst bij de open training in het Philips Stadion én de mooiste foto van de week

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in